Virkattu jäätelölaukku

Osallistuin viime kesänä Molla Millsin popcorn-virkkauskurssille Jyväskylän Kesän Neulefestareilla. Kurssilla opeteltiin neljännestä Virkkurista, Kurittomat kuosit – kirjasta, limupussi kolmiulotteisella jäätelökuosilla. Innostuin niin, että virkkasin tuolla kuosilla pikkulaukun. Laukkua varten varasin melko paljon lankaa, joten jäljelle jääneistä virkkasin toisenkin. Siitä postasin jo viime viikolla.


maaritse_virkattu_laukku_kalajoen_hiekat

Lanka ja mitat. Laukku on virkattu Cataniasta, merseroidusta puuvillalangasta. Laukku on leveydeltään noin 24 ja korkeudeltaan 21 senttiä. Pohjan syvyys on puolestaan kolme senttiä.

maaritse_virkatun_laukun_materiaalit

Virkkuukoukku. Kurssilla kokeilin ergonomisia Cloverin koukkuja, mitkä hurmasivat keveydellään. Kotiin päästyäni tilasinkin oman Cloverini, mikä on ollut ehdottomasti ostamisen arvoinen: se istuu käteen hyvin, joten käsi ei väsy ja käsiala pysyy tasaisena.

virkkuri_1_kuviovirkkaus_limupussi

Koukun koko. Kirjovirkkauksessa käytettään yleensä pienempää koukkua, mitä langan valmistaja suosittelee, jotta käsiala olisi napakkaa ja väripinnoista tulisi tiivitä. Esim. Catanian koukkusuositus oli 3, mutta käytin pienempää, 2,5 mm koukkua. Olisin tosin voinut kokeilla vieläkin pienempää koukkua, sillä virkkuukäsialani on aika löysä, joten vielä pienemmällä koukulla väripinnat olivat saattaneet tulla suosiolla tiiviimmiksi.

Väripinnat. Ihan hyvin onnistuin kuitenkin tämänkin kokoisella koukulla, mutta koko ajan virkkuuta piti tarkistaa kiristelemälä ja suoristelemalla niitä lankoja, mitkä ikään kuin odottivat vuoroaan pylväiden sisällä. Eli kun virkkasin kanelin värisellä langalla tötterön vohvelia, valkoinen ja musta lanka kulkivat virkkuun sisällä (ks. yläkuva).

Vapaana olevien lankojen avulla työtä voi siis tiivistää jonkin verran, mutta kannattaa olla varovainen, että kiristää lankoja tasaisesti koko virkkuun läpi. Been there, done that eli kiristin jossain kohdin niin, että työ näytti erityisen hyvältä, koska pylväiden välistä ei pilkistänyt mikään muu väri. Harmittavasti siinä samalla myös kavensin laukkua melkoisesti, joten purkamiseksi meni…

Kuosi. Jäätelökuosin yhden kuvion mitta oli kymmenen pylvästä, joten laukkuni pylväsmäärä piti olla kuvion vuoksi kymmenellä jaollinen sekä kaksipuolisuutensa vuoksi parillinen luku. Muistaakseni aloitukseen tein ketjusilmukoita 140 eli 70 silmukkaa ja seitsemän tötteröä per sivu.

maaritse_jaatelototteroita_virkatussa_laukussa

maaritse_virkattu_jaatelotottero_laukku

Kuviota olisi voinut tehdä ympäri asti, mutta minä jätin tötteröt sivuista pois, jotta hihnat pystyi kiinnittämään suoralle pinnalle tötteröiden sijaan.

maaritse_popcornvirkkaus_laukku

Hihna. Hihna on oikeasti 110 senttiä pitkä kapea vyö, minkä leikkasin soljen alapuolelta kahtia ja tein molempiin uusiin päihin reiät kiinnitystä varten. Ne on ommeltu kiinni ensimmäisen Virkkurin ohjeiden mukaisesti vahvalla ompelulangalla.

maaritse_virkatun_laukun_hihnan_katkaisu_ja_reiät

maaritse_virkattu_laukku_hihnan_kiinnitys

maaritse_virkattu_laukku_kirjovirkkaus

maaritse_virkattu_pikkulaukku_icecream_pattern

Villatakistani voitte päätellä, ettei tänään – ainakaan vielä aamupäivällä – ollut jäätelökelit, vaikka aurinko paistoikin. Mutta silti, rannassa oli ihanaa ja iloinen olin – avojaloin, tukka tuulesta sekaisin ja uusi laukku olkapäällä. 🙂

maaritse_june_leirintaalueen_ranta.jpg

Voihan kesä! ♥

6 thoughts on “Virkattu jäätelölaukku

  1. Tämä lähtee koukulle itsellekin, tulevien helteiden varjolla ei tee mieli puikkoihin tarttua.

    Onko villatakkisi muuten itse tehty? Ihanan näköinen, mahtaako olla ohjetta?

    1. Kiitos, Milena! Villatakin olen tehnyt steekkaamalla eli auki-leikkaamalla pidennetyn Mountain High -puseron. Lanka on Novitan seiska veikkaa. Postaus takista löytyy täältä: https://maaritse.net/2018/01/07/steekattu-harmaa-villatakki/

      Helpoiten pääset lukemaan villatakkipostauksen klikkaamalla tuosta ylhäältä, tästä postauksesta, vihreää ja alleviivattua ”villatakistani” sanaa. Yritän sillä tavalla aina osoittaa linkit, joista löytyy lisätietoa.

      Mukavia virkkuuhetkiä, toivotaan helteitä! 🙂

Vastaa