Neulottu tonttu

Pitkääkin pitempi haavelistani lyheni kesällä tontun verran: yhteen käsityöhaasteeseen piti tehdä amigurumi, niin vihdoin sain aikaiseksi kokeilla tätä veikeää tonttu ohjetta. 🙂

Tontun on suunnitellut Sarah Schira ja se löytyy Raverlystä nimellä Oh, Gnome, You Didn`t. Ohje on englanninkielinen sekä maksullinen. Minun lankani olivat ohjeen mukaisesti fingering-vahvuisia, erilaisia jämiä, ja puikot 2 mm. Aikamoista piiperrystä koko työ siis. 😉

Jostain syystä minulle tällaiset pienet työt ovat huomattavasti työläämmän tuntuisia kuin isommat. Esimerkiksi mielummin neulon kokonaisen villapuseron kuin villasukkat. Tätäkin tonttua tehdessä suusta pääsi niin paljon savua, että Uunimies uhkasi moneen otteeseen laittaa minut jäähylle. 😀

Toki kaiken sen kiemurtelun jälkeen ilo valmiista tontusta oli sitäkin suurempi!

Tonttu neulotaan ylhäältä-alas eli ensin tehdään lakki, jonka reunasta kerätään vartalo-osan silmukat. Vartalon pohjalle ennen päättelyjä, olisi pitänyt laittaa – ilmeisesti – painoraetta tai jotain muuta painavamapaa täytettä vanun jatkeeksi. Minulla ei ollut juuri siinä hetkessä mökillä käytettävissä muuta kuin reppujen selkämykseen käytettävää tukilevyä, mistä leikkasin pohjalle laitettavan kiekon. Se antoi riittävästi painoa ja ryhtiä tontulle, niin pystyssä pysyy näinkin.

Taskut pitää kuitenkin muistaa neuloa ennen täytteen laittamista ja vartalon viimeistelyjä. Nenä, kädet, lakin tupsut ja huivi tehdään puolestaan irrallisena ja kiinnitetään tonttuun ihan viimeiseksi. Niiden lisääminen olikin tekemistä mukavampaa, kun osa osalta tontulle näytti kehittyvän oma persoonallisuus. Tästä taisi tulla vähän mökö. Johtuukohan se tekijästä? 😉

4 thoughts on “Neulottu tonttu

    1. Kiitti! ♥ Muistaakseni säkin ahkeroita näitä neulottuja tonttuja kesällä. Tämä voisikin olla uusi juhannusperinne: neuloa aina uusi tonttu seuraavaa joulua varten. 🙂

Vastaa