Talvinen

Caitlin Hunterin Talvinen on varmaan kaunein kaarrokeneule, minkä olen tähän saakka tehnyt. Aloitin sen jo viime syksynä, mutta se jäi toista hihaa vaille. Itseasiassa se oli jo hyvän matkaa aloitettu, mutta ilmeisesti pelko epäonnistumisesta oli liian kova: oli helpompi jättää neule kesken, kun todeta epäonnistuneensa äärimmäisen kauniisti ja tasaisesti neulotun kaarrokkeen jälkeen.

Epävarmuuden syynä oli helman a-malli, mikä neulottiin muuttamalla puikkokokoa isommaksi helmaa kohden edetessä. Tämä tekninen seikka jäi minulta huomioimatta, kun neuleen aloitin. Se, että en lukenut ohjetta kokonaan heti läpi, saattoi oli ihan hyvä asia. Sillä jos olisin ollut huolellisempi, en varmaan olisi edes aloittanut koko puseroa, koska en tykkää neuloa ohutta lankaa suurilla puikoilla. Yleensä silloin neulomisesta katoaa mielekkyys, koska silmukat tuntuvat liukkailta ja koko homma menee jännittämiseksi sekä käsiala muuttuu usein vielä epätasaiseksi.

Mutta hyvinhän tässä kävi. ♥ Aloitin tämän neuleen siis viime syksynä haikein mielin seuraten samalla kesän kaikkoamista vähitellen pois. Tänä vuonna tuo haikeus oli tiessään, sillä korona on kurittanut vielä sen verran, että olen ollut yhä sairauslomalla: kotona ollessa tahtoo mennä sekaisin niin viikonpäivät kuin vuodenajat, kun ulkoilut ja kaikki muutkin menemiset ja tulemiset ovat jääneet vähiin.

Neuloin Talvisen kaikilta muilta osin ohjeen mukaan, paitsi hihoihin tein pitkät resorit. Ohjeen mukaisesti ne olivat jääneet hieman vajaiksi, mutta kokemuksesta talvella sellainen vajaamitta ei tunnu kivalta. Tilanne olisi ollut eri, jos pääntiestä olisi tullut väljempi, niin neuleen alle olisi voinut – ohjeen mallikuvien mukaan – pukea poolon, minkä hihat olisivat sievästi jatkuneet neuleen hiharesoroiden alta. Mutta ku ei. 😀

Ohjeessa oli myös nypyllinen kuviovaihtoehto, mutta minä tein omani ilman niitä. En vaan ajatellut niiden olevan sieviä.

Sen lisäksi, että malli on kaunis ja käsialani on siisti, onnistuin valitsemaan värit hyvin: pohjalanka on Louhittaren Luolan Väinämöistä värissä Magenta ja kuviovärini Bio Shetlandin nro 14 Sapphire (vaaleansininen) sekä Kässäkerho Pom Pomin Suoma Singleä värissä metsä (tummanvihreä) .

Onni oli myötä siinäkin mielessä, että Väinämöistä minulla oli kahta eri värjäyserää: yksi vyyhti poikkesi muista. Huomasin sen vasta, kun olin jo hyvän matkaa kaarroketta neulonut eli olin onnistunut valitsemaan juuri sen yhden erilaisen alkuun ja siinä tietenkin oli toisiin vyyhteihin nähden silmiinpistävän tummia kohtia. Voi vietävä, kun alkuun otti päästä! Mutta loppujen lopuksi ne tummat kohdat alkoivat näyttääkin oikein hyviltä tuossa kohdin, lintujen taustalla: ne ovat ikään kuin syksyisen taivaan tummanpuhuvia pilviä ( ensimmäisessä kuvassa näkyvät parhaiten) ja tuovat kaarrokkeeseen kolmiulotteisuutta. Kokonaisuudesta ne eivät siis pistä silmään, vaan pikemmin hivelevät. 🙂

Neuleen lisäksi minulla on jalassani itse tehdyt housut. Housuja en ole aikaisemmin tehnytkään, niin aloitin helpommasta päästä, trikoisista. Kaavana minulla oli Style Arcin Sailor Sue Palazzo Pants.

Valitsin tämän mallin juurikin helppouden vuoksi, vaikka ajattelin, että minulle ei sovi tällaiset leveät housut. Ehkä ei sovikaan, mutta voi voi, kuinka ihanat nämä ovat päällä. Trikoo on vielä Nuppu Printin pehmoista laatua. Ai että!

Helppoudestaan huolimatta jo nämä harjoitteluhousut osoittivat, että ihminen ei ole seppä syntyessään. Housujen kokovalintaa ja istuvuutta saan siis jatkossa harjoitella: pääsin heti tutustumaan haarakoukun muokkaamiseen, kuinka etuviikset saisi pois. Täysin en vielä muokkauksieni kanssa onnistunut, koska se olisi vaatinut kaikkien saumojen purkamisen ja housujen pienentämisen vähän sieltä sun täältä, niin menkööt nyt näin pitemmän yläosan kanssa. Seuraavien, pienemmän koon, kanssa sitten enemmän harsimista ja harjoittelua heti alusta lähtien. 🙂

8 thoughts on “Talvinen

      1. Älyttömän ihana. Ois just mulle ❤️ Pari kaarrokeneuletta tehny mutta tuo on kyllä ihana ❤️

  1. Voi hyvänen aika, miten kaunis neule! Nuo tummat kohdat tuossa kaarrokkeessa on ihan piste iin päällä, niin hyvät. 🙂

  2. Google kertoi minulle, että saatan olla kiinnostunut sinun blogistasi. No oikeassahan se googeli oli taas. Huomasin heti tämän Caitlin Hunterin neuleen. Minä olen neulonut ensimmäisenä moniväri/kaarrokeneuleena Caitlinin Halibut sweaterin miehelleni. Se oli yllättävän helppo ja olen lopputulokseen aika tyytyväinen. Nyt haluaisin tehdä itselleni neuleen, jossa on enemmän värejä ja ohuempi lanka, mutta hirvittää aloittaa. Oletko törmännyt esim Ravelryssä sellaiseen ohjeeseen, joka sopisi aloittelijalle? Käsialani on tiukka ja lopputuloksesta tuppaa tulemaan epätasainen ja muhkurainen.

    1. Kirjoneuletta oppii neulomaan vaan harjoittelemalla, niin rohkeasti vaan kokeilemaan itselle mieluista mallia. Aluksi minunkin käsiala oli sitä sun tätä, ja taisin käydä jonkun kirjoneulekurssinkin, kun hommasta ei tahtonut tulla mitään. Jos käsialasi on tiukka, niin vaihda puikkokokoa suuremmaksi, niin se löystyy. Minä saan tehdä aina päinvastoin, vaihtaa pienempään, koska neulon muutoin liian löysää.

      Mikä on sitten aloittelijan malli, en osaa oikein sanoa. Aloittelijaa helpottaa se, että langanjuoksut eivät ole kovin pitkiä. Mutta sellaisia en nyt yhtäkkiä muista kuin yhden ( ja siitäkin olen harvapäisenä vähän epävarma 😉 ), missä on ohut lanka. Se on Caitlin Hunterin Ghost Horses, mihin voi valita kirjavan pohjavärin ja yksivärisen kuviovärin. Näin kahdella langalla saa aikaiseksi värikkään lopputuloksen. Siinä on kuviota niin aina kaarrokkeesta helmaan ja hihoihin, mutta ainahan niitäkin voi vähentää, jos tuntuu liian suuritöiseltä. Esimerkiksi neuloo kaarrokkeen jälkeen helman ja hihat loppuun ilman kuvioita.

Vastaa