Ennen ja jälkeen

Tämän viikon MakroTex-valokuvahaasteessa teemana on ennen ja jälkeen. Ylläri, ylläri, siitä tuli mieleen erilaiset käsityöt ja se, että niissä on aina meneillään jonkin asteinen ennen ja jälkeen -aspekti.

makrotex_maaritse_ennenjajalkeen_pdf

Esimerkiksi nämä: ensin kasa irrallisia paperiarkkeja, mutta teippauksen jälkeen yhtenäinen kaava-arkki. Että yksi vaihe takana, mutta monta vielä edessä ennen ompelua saati valmista…

makrotex_maaritse_ennenjajalkeen_kaava-arkki

Aikaisemmin harmittelin kovastikin sitä, että ompeluharrastus on usein enemmän sellaista ennen-työskentelyä. Tämänkin Jujunan Kuura-hupparin (ladattavissa ilmaiseksi!!! täältä, klik) kaava-arkin kokoamisen jälkeen vielä piti mitata oikea koko, piirtää osat oikealle kaavapaperille ja lisätä niihin saumanvarat. Siinäpä se sunnuntain vapaa hetki menikin, että kaavat oli piirretty ja leikattu.

makrotex_maaritse_ennenjajalkeen_kaava-arkkia

Ennen kankaan leikkaamista ja ompelua pitää siis tehdä monenlaista etukäteistyötä. Eikä valmiin ompelutyönkään kanssa voi aina ajatella olevansa valmis, koska usein jälkikäteen ainakin ajatustyö vielä jatkuu, että miten vielä kaavaa voisin parantaa tai mistä vielä toisen tekisin.

makrotex_maaritse_ennenjajalkeen_kaavakohdistus

Onneksi olen jo jokseenkin sopeutunut siihen ajatukseen, että ompeluun kuuluu paljon, paljon muutakin kuin vain itse ompelu. Siksi nykyisin kykenen keskittymään aikaisempaa paremmin eri työvaiheisiin, sillä jos maltaa tehdä kaavat, merkinnät, leikkaamiset ym. huolella, niin ompelu onnistuu helposti ja nopeasti. Siinä mielessä tämä Kuura-projektini näyttää ainakin tähän saakka edistyneen hyvin, sillä tuon tarkemmin pdf-kaavan merkkejä ei olisi voinut kohdistaa! Että so far, so good… ☺️


Pieni Lintu - MakroTex challenge

 

26 thoughts on “Ennen ja jälkeen

  1. Kiitos Täysin arkista. Postauksen idea tuli käsitöiden prosessiluonteesta, mutta huomasin samalla kehittyneeni itsekin. 🙂 Mukavaa päivää!

   Tykkää

  1. 🙂 Itseasissa Teresa koen, että pdf-kaavat ovat piirtämistä helpompia. Vielä jos sattuu olemaan sellaisia, joissa on saumanvarat valmiina, niin homma on huomattavasti helpompaa kuin viivojen kopiointi sekavalta kaava-arkilta. Niiden suhteen minä joudun aina syvähengittelemään. 😀

   Tykkää

 1. Tulostettavat kaavat kuulostavat ihan liian hankalalta. 🙂
  Se on totta, että ompelu sujuu sitä helpommin mitä tarkemmat merkinnät ja huolellinen leikkaus.
  Kiva vastaus haasteeseen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kaima! 🙂 Minusta tulostettavat kaavat eivät tosiaan ole ainakaan hankalampia kuin tavallinen kaava-arkki, mutta luulen, että olen tämän mielipiteeni kanssa yksin. 😉 Ainakaan ketään muuta pdf-kaavoista tykkäävää en ole tavannut. 😀

   Tykkää

 2. Mä en ole koskaan tulostanut kaavoja, vaikka juuri muutama viikko sitten Jujunan sivuilla niitä ihmettelinkin. Eri tavalla tekeminen tuntuu jotenkin liian vaikealta. Ehkä joskus pitäisi kokeilla. Ei kai se kovin vaikeaa voi olla.

  Tykkää

  1. Kokeile ihmeessä, Kati! Toki pdf-kaavojen pitää olla hyvillä kohdistusmerkeillä varustettuja, muuten siitä ei tule mitään. Tulee vain revittyä niin pelihousut kuin hiukset päästä. 😉 Tässä kaavassa ainakin oli todella hyvät merkit, muttei saumanvaroja valmiina, mistä olisin tykännyt. Tosin kaikki eivät pidä valmiista saumanvaroista, koska saumurilla ja ompelukoneella ommeltessa varahan on eri levyinen, joten ilman niitä, kaava palvelee varmasti suurempaa käyttäjäkuntaa.

   Tykkää

  1. Niin minustakin, Teresa S! Ompelut ovat viime aikoina olleet tauolla, että nähtäväksi vielä jää, kuinka istuva malli on. Itse kaavan kokoaminen oli kuitenkin helppoa. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.