Leymus-sukat

On huikeata ajatella, kuinka monen ihmisen kädenjälki näkyy näissä sukissa: joku on tämän langan (Tôt le matin yarns) käsin värjännyt ja sukkamalli on Minna Sorvalan päässä syntynyt. Nonnu Neuloja puolestaan on haastanut tänä vuonna kutomaan 12 paria sukkia laatikkoon sekä siinä samalla, nyt maaliskuussa, innostunut kutojia myös tähän Leymus-sukkien knit-a-longiin (KAL eli yhteisneulonta), mihin minäkin elämäni ensimmäisen kerran lähdin mukaan.

Sukissa näkyy siis monen ihmisen luovuuden suma, minkä minä viimeistelin. Esimerkiksi langan värin valintaan vaikutti sukkamallin nimi, Leymus, mikä tarkoittaa rantavehnää. Siitä johtuen mieleeni tulvahti monenlaisia muistoja merenrannasta, missä rantavehnää kasvaa. Lisäksi näin heti sukat mielessäni sellaisena sinisenä hohkana, mikä rantavehnän viiltävän terävillä lehdillä on nähtävissä tietyssä auringonvalossa.

MaarItse - käsityöblogi

Langan postista haettuani tajusin, että värivalintani taisi olla enemmän muistojeni sekametelisoppa kuin vain yhden asian perusteella tehty tietoinen valinta: mietin vyyhtiä pyöritellessä, mikä tuttu fiilis siinä on, jokin, mikä ei varsinaisesti rantavehnään edes viittaa…. Kunnes muistin nämä pari vuotta vanhat syksyiset merenrantakuvani.

makrotex_marraskuu_maaritse_rantaheina

makrotex_marraskuu_maaritse_hiekkapolku

makrotex_marraskuu_maaritse_merileva

Vaikka langan väriroiskeet jonkin verran häiritsevät sukkien pitsikuvion hahmottamista, näistä tuli superhyvät: olen vuoden vaihteesta lähtien opetellut sukkien kutomista varpaista varteen tavoitteenani oppia tekemään ohuita ja hyvin istuvia sukkia, joita voisi pitää tyyliin aina. Tässä ne nyt ovat!

MaarItse - käsityöblogi

Esimerkiksi näissä on todella kiva kärki. Tähän saakka itsekseni opettelemalla, netin eri aloitusohjeita kokeilemalla, olen saanut aikaiseksi melko pyöreitä aloituksia. Ne eivät ole olleet kovin istuvia sekä näyttävät enemmän lapasilta kuin sukilta. Sellaiset lapassukat eivät oikein kenkiinkään suju, luulen.

MaarItse - neulontablogi

Ohjeen avulla opin myös uuden kantapään tekemisen. Toimiva on tämäkin. Mutta note to myself, että älä katso Voicea samalla, kun opettelet uutta! Siksi unohdin kesken kaiken kantalapun vahvistetun neuleen. Unohdukseni huomasin, kun ensimmäinen kantapää oli jo lähes valmis. Koska en ole kovinkaan halukas purkaja, niin tein sitten tuollaiset pienet vahvikkeet molempien kantapäiden alle, toiseen samanlaisen kuin ensimmäiseenkin. 😀

MaarItse - käsityöblogi

Sukat on kudottu ohjeen small-koon mukaan, mikä oli hyvä 37-kokoiseen jalkaani. Käsialastani johtuen vaihdoin kuitenkin ohjeen 2,5 mm kaapelin puoli numeroa pienempään. Ensimmäistä kertaa käytössäni oli myös punainen ChiaoCoo-kaapeli, ja se oli todella kaikkien kuulemieni kehujen arvoinen. Letkeä kuin mikä!

MaarItse - neulontablogi

Jatkoin sukkien vartta niin pitkälle kuin lankaa riitti, koska en halunnut jämäkerää, en ainakaan mitään suuren suurta, koska olen niitä alkuvuoden yrittänyt hävittää. Joten sukan varressani on ohjeesta poiketen neljä kuviota enemmän sekä pitempi resori. Lankaa näihin kului 90 grammaa.

MaarItse - neulontablogi

Lopputulosta ihaillessa mieltä lämmittää erityisesti se, että näissä on tosiaan monen ihmisen mielenmutkan yhteistulos. Että kudoin nämä yksin, mutta kuitenkin yhdessä. Kiitollinen olen. Niin opettavaistakin. ♥


Neulontavinkki:

 • Kärjen aloitustapa, Judy’s Macig Cast-On, löytyy esim. täältä, YouTube-linkki

8 thoughts on “Leymus-sukat

 1. Niin kauniit Leymukset! <3 Väri sopii malliin hienosti. Taisit päästä myös yhteisneulontojen ihastuttavaan maailmaan sisään. 🙂 Minäkin tätä yhteisneulontaa harkitsin, mutta Sukka-Finlandia vei mehut ohuiden sukkien neulomisesta, joten jätin tämän väliin, jotta jaksan fiilistellä omaa yhteisneulontaa. Jännittävää!

  1. Kiitti ♥

   You go girl! Sun yhteisneulonta on selvästi somessa huomattu ja muutamissa keskusteluissa on ollut niin hyvä vire, että piti uudelleen tarkistaa omat jämät. 🙂 Mutta ei, ehkä loppuvuodesta sitten… 😉

  1. Kiitos, Teresa! Käsialan tasaisuuteen ei vaikuta vain puikkokoko, vaan myös viimeistelyt, joista olen tarkka: työ ei ole valmis ennen kuin langat on päätelty ja se on höyrytetty/kasteltu jne. Tällä hetkellä viimeistelytaitoni ovat kuitenkin melko rajalliset: olen ymmärtänyt, että neuleelle voi tehdä melko paljonkin kutomisen jälkeen. Siksi ilmottauduin ensi kesän neulefestareille kurssille, jossa näitä asioita opetellaan. Minusta kamalan mielenkiintoista. 🙂

   Viikonloppuja!

 2. Tosi kauniita kuvia sukkaparista ja värimaailma kohtaa hyvin merantakuvissa lankakerän värit. Jäin miettimään miten sanoin kuvailisit sitten hyvää sukan kärkeä, jos pyöreä aloitus ei ole parhaimmasta päästä istuva. .

  1. Kiitos, Johanna! Hyvä kärki mielestäni on – kuten kuvissa näkyy – kulmikas eikä pyöreä. Eli aloitussilmukoiden määrä ja silmukoiden lisäys tulee tapahtua suhteessa toisiinsa niin, että aloitus myötäilee jalkaterän muotoa sen sijaan, että terän muoto on kuin reilun kokonen pipo: päälaelta (eli varpaiden kohdalta) tilava ja löysä, mutta otsan ja korvien kohdalta (jalkapöydän kohdalta) tiukka ja paikallaan pysyvä. Toki jalkojen muotoja on erilaisia, että toisille sopii toinen ja toiselle toinen… 🙂

Vastaa