Poolopusero nro 19

Elokuun Suuri Käsityö -lehdessä toimituspäällikkö Leeni Hoimela kuvasi neuleiden suunnittelua muun muassa niin, että ikinä ei tiedä, kuinka käy, ja se juuri kiehtoo. Olen täysin samaa mieltä. Tosin itse en suunnittele neuleita, mutta tuo on juuri se juttu, mikä koukuttaa neulomaan toistuvasti sen yhden kerroksen lisää: jotta näkisin, onnistunko vai enkö, miltä neulepinta näyttää ja tuntuu, riittääkö lanka ja niin edelleen.

maaritse_mohairneule_arwetta_ja_tilia_langoista

Harvoin neulon kuitenkaan täysin ohjeiden mukaan. Myönnän, että kaikki muutokset eivät ole kuitenkaan suunniteltuja, vaan tulevat usein vahingon kautta. Pienen vahingon vuoksi muuttui käsissäni myös tämä Leenin suunnittelema poolopusero. Ohje siihen löytyy tuosta jo aikaisemmin mainitsemastani elokuun lehdestä, pusero mallinumerolla 19.

maaritse_neulontablogi_mohairneule

Lankavarastostani löytyi tähän kylmän kirkasta keltaista, Filcolanan Arwettaa ja Tiliaa värissä Limelight, joilla tiesin pääseväni ohjeen tiheyteen aikaisempien Oslo-pipojeni vuoksi (mitkä löytyvät täältä, täältä ja täältä).

maaritse_neulepuseron_resorit_silmukat_kiertaen

Aloitin M2-koon mukaan, millä sain aikaiseksi hyvin istuvan yläosan, sillä raglansaumat osuvat juuri oikeaan kohtaan.

maaritse_poolopusero_neuloen

Raglanit jatkuvat kauniisti pitkästä kauluksesta, minkä neulominen oli alkuun tuskastuttavan hidasta. Se ei siis alkuun tuntunut etenevän millään, koska käännöksen verran piti neuloa kiertäen myös nurjat oikeiden silmukoiden lisäksi, jotta se olisi saman näköinen niin suorana kuin käännettynä.

maaritse_mohairneule_poolopuseron_raglansaumat

Jostain syystä tuossa aloitusvaiheessa, kun piti neuloa kaikki kiertäen, minulta jäi usein paksumpi merinolanka, Arwetta, ottamatta puikolle ohuen silkkimoharin, Tilian, mukana. Virkkuukoukun kanssa kaulusta sitten paikkailin eli nostelin Arwettaa kuin pudonneita silmukoita, minkä vuoksi kauluksesta tuli hieman epätasainen eikä se silottunut oikein edes viimeistelypesussa: se on yhtä ihanan ryppyinen kuin omistajansa. 😀

maaritse_neulottu_poolopusero

Olin niin tyytyväinen yläosan istuvuuteen, että sovitin puseroa toisen kerran vasta kun helma oli jo melkein valmis. Yllätykseni se oli liian sopiva eikä mielikuvieni mukainen rento mohairneule. Mittanauhan kanssa tajusin, että se olikin kokoa M1, joten väljyyttä oli puolet vähemmän kuin olin ajatellut. Ei siis ihme, että pusero tuntui liian istuvalta.

maaritse_mohairneuleen_helman_koristeraidat

Syyksi huomasin tiheyteni, mikä olikin ollut suurempi kuin puseron ohjeessa eli  olin muistanut Oslo-pipojen tiheyden väärin. Pusero ei ollut kuitenkaan peltiä enkä halunnut menettää hyvin istuvaa yläosaa, joten neuloin helman uudelleen: purin sen lähes alkuunsa ja neuloin uudestaan tehden lisäyksiä tasaisesti helmaa kohti. Lisäsin rentoutta malliin vielä lisää lisäämällä pituuteen noin 13 senttiä, mitä varten jouduin tilaamaan lankaakin hieman lisää. Kaiken kaikkiaan lankaa tähän kului noin seitsemän kerää kutakin.

maaritse_top_down_mohairsweater

Lisätilaus ja purkaminen kuitenkin kannatti, koska muutoin neule olisi mennyt hukkaan: tiedän nykyisin aika nopeasti, mitä pidän ja mitä en. Siksi jätin myös helman taskut pois, koska en uskonut niiden toimivan tässä pitemmässä mitassani, vaikka yhdenlainen taskufriikki olenkin.

maaritse_syksyinen_laituri

maaritse_laiturin_kettingit

Tästä tuli kyllä kiva! Mietinkin, kuinka neuloessa sitä sietää huomattavasti enemmän epävarmuutta ja purkamista kuin ommellessa. Esimerkiksi inhoan ratkomista, mutta neuloessa purkaminen kuuluu ikään kuin tähän juttuun, että veivataan edes takaisin, kunnes lopputulos on halutunlainen. Ommellessa puolestaan hyväksyn usein vaatteen, mikä on jotain sinne päin, ja ratkominen pakon edessä aiheuttaa tunnemyrskyn vihasta aina ahdistukseen. Voi, kuinka usein olenkaan miettinyt ompelukoneen ja kankaiden myyntiä… 😉

maaritse_mohairneule

Ehkä nämä asenne-erot liittyvät materiaalien eroihin, sillä neuloessa voi purkaa aina uudelleen ja uudelleen, mutta kankaan voi hetkessä menettää esimerkiksi leikkaamalla väärin. Vai liittyisikö siihen, että olen neulojana taitavampi kuin ompelijana: usein tiedän, kuinka neuleen voi korjata, mutta ompelukoneen edessä istuin sormi suussa…

Kuinka sujuvasti sinulta sujuvat erilaiset käsityöt?


Edit. Instagramin syöväreistä löysin tänään 30.9. tälle puserolle nimenkin, Sahra Sweater, minkä ohje näyttäisi tulevan myöhemmin myös Ravelryyn myyntiin, englannin kielisenä tosin.

11 thoughts on “Poolopusero nro 19

 1. Kääks miten ihana poolo! <3 Väri sopii sulle kauniisti. 🙂 Kyllä näis neuleasioissa viittii vielä purkaa ja tehdä uudelleen (paitsi jos silmukoiden jäljittely menee pieleen, sitä ei pura erkkikään, tai ainakaan mä). Ompeluissa tarvis ne kuuluisat lehmän hermot… Nyt oon kyllä haaveillu projektipussien ompelusta, mutta vielä en ole uskaltanut ottaa työn alle, kun ei oo tullu sopivaa (idioottivarmaa) vetoketjutonta ohjetta vastaan. Ei sulla ois vinkata jotain hyvää ohjetta?

  1. Kiitos! ♥ Tämä voisi olla hyvä: http://novamelina.blogspot.com/2017/08/projektipussukan-ohje.html
   Ite en ole kokeillut tätä Taito-lehdessäkin ollutta ohjetta, kun en ole ajatellut näitä niin tarvisevani. Mutta tämä neule sai ajattelemaan asiaa ihan eri tavalla, sillä tämä oli ensimmäinen näin vaalea neule, missä näkyvät kaikki nukka ja erityisesti mun miljoonat irtohiukset, joita ei tahdo saada pois millään. Eihän siinä mitään, mutta ne näyttävät valmiissa neuleessa likaläiskiltä. 🙁 Mustien kanssa ei tämmöstä ongelmaa ole ollut. 😀

 2. Todella kaunis neulepusero ja aívan ihanan värinen, sopii sinulle todella hyvin! Tunnistin myös hyvin nuo ompelupurkamisten vs. neulomispurkamisten väliset erot. Arvaa, onko täälläkin meinannut ompelukone ja kaikki kankaat lentää joskus suoraa päätä myyntiin, että nyt loppuu tämä harrastus! Vaan taas kiltisti tankkasin yhtä ohjetta pari viikkoa ja sain kuin sainkin jotain valmiiksikin…

  1. Kiitos, Teresa! Mietin puseroa aloittaessani, voinko pitää enää harmaantuvana näin kirkasta väriä, mutta yllätykseksi se toimii oikein hyvin.

   Käsitöiden harrastaminen on kyllä sellaista tunteiden vuoristorataa… 😀 Jokin kumma kunnianhimo tai sisu usein kuitenkin ottaa vallan ja valmista syntyy ommellenkin. 🙂

 3. Ihanan pirtsakka väri ja kaunis lopputulos! Mulla ei hermot riitä noin isoon projektiin neuloa, villasukka ja pipo-osasto riittää vallan mainiosti 🙂 Tosin allekirjoitan täysin tuon purkamisjutun, mulla pieleen mennyt ompelus lentää nurkkaan, mutta villasukkaa jaksan kyllä purkaa hermostumatta. Aika hassua kun sama pää ja samat hermot….

  1. Kiitos, Satu! Tuokin on mielenkiintoista, mikä kenellekin on mielusta neuloa. Minä kun koen, että ne pipot ja varsinkin sukat ovat usein suuritöisempiä kuin isommat neuleet. 🙂 Siksi ne jäävät vähemmälle teolle.

   Hyvin sanottu, samaa pää ja samat hermot. 😀 Kumma juttu! 😀

Vastaa