Rentoilutakki

Viime aikaisiin kaavatestauksiini kuului myös Ommellisen Rentoilutakki. Kuten edellisen postauksen kaavat, myös takin kaavat olivat irti leikattavia ja kankaalle silitettäviä. Mutta en tällä(kään) kertaa uskaltanut niitä irti leikata, vaan perinteisesti piirsin ja asettelin kankaalle kaavapainojen avulla.

Tiedän kuitenkin silitettävän kaavapaperin toimivan, koska ostin Ommelliselta kaavapakettien lisäksi pelkkää kaavapaperia. Silitystä olen siis jo testannut toisen kaavan kohdalla. Erityisesti ajattelin jatkossa käyttää kiinnisilitettävää kaavapaperia viskoosien kanssa, jotka keveytensä vuoksi usein tuntuvat karkaavan neulojen, kaavapainojen sekä saksien alta.

Näiden testailujen jälkeen ajatuksenani on siis leikata myös nuo Ommellisen kaava-arkit ja käyttää niitä kiinni silittämällä hyödyntääkseni ne kaikin tavoin.

Rentoilutakin koon valitsin Kamoonmekon mukaisesti. Ainoastaan helmaa lyhensin niin, että muu takki on kokoa L, mutta helma on piirretty koossa S.

Alustavasti luulin, että vyötäröä pitää nostaa, mutta sivukaari tulee todella hyvin kohdalleen. Takki on siis istuva yläosastaan ja levenee a:n mallisesti helmaa kohti.

Hihoja olisin voinut lyhentää käänteen verran, mutta menee näinkin. Lisäksi jäin miettimään yläosan istuvuutta, raglanhihoja, että pitäisikö niihin lisätä väljyyttä, koska ovat kovin istuvat. Mitään suurempaa hihaa takin alle ei siis mahdu. Onneksi Kamoonmekko kuitenkin. 😉 Tosin tein tämän testiversion ponte-neuloksesta, mikä ei todellakaan ollut takiksi ihanteellisin materiaali: tämä ponte oli melko jämäkkää ja joustamatonta sekä jotenkin inhottavan tuntoista materiaalia muutoinkin (vaikka siinä niin ihania kohopallukoita onkin). Materiaalin vaihtaminen merinovillaan tai joustocollegeseen toisi hihoihin vähän väljyyttä ja takkiin yleensäkin käyttömukavuutta lisää.

Kaavan mukana tuleva linkki opastusvideoon on loistava. Siinä neuvotaan vaihe vaiheelta takin ompeleminen. Selkeä opastusvideo kestää noin 16 minuuttia, missä ajassa Ommellisen Liisa ompelee siis kokonaisen takin. Ihailtavan sujuvaa toimintaa, mitä on jo sellaisenaan mukava seurata. Jonkin verran olen kellottanut omaa ompeluani, koska se on hyvä tapa tehostaa keskittymistä ja siten ompelun etenemistä. Tykkään siis aikapaineistaa itseäni ommellessa, mutta että lähes vartissa takki valmiiksi. Tuntuu lähinnä utopialta. 😀

4 thoughts on “Rentoilutakki

 1. No johan on hieno! Sinulla alkaa olla kyllä jo varsinainen omatekemä vaatevarasto!

  1. Kiitos, Teresa! Lähes kaikki sisävaatteet ovat jo itse tehtyjä. Housuja, kuten farkkuja, en osaa tehdä ja ne rintaliivitkin on yhä opettelulistalla. Että opettelua vielä riittää. Lisäksi peittarin ostamisen jälkeen tekisi mieli tehdä kaikki uusiksi, kun sillä saa niin sievää jälkeä. 😂

 2. Onpa kivan näköinen rentoilutakki!
  Minä tein puntosta kerran itselleni housut, eikä se ollut hyvä materiaali siihenkään. Muutaman kerran pidin ja laitoin kiertoon.
  Ihanaa kesää sulle! 🙂

  1. Kiitos! Noita puntoja on niin moneen lähtöön, mutta tämä tosiaan ei ollut oikein hyvä laatuista. Vaikuttaa keräävän kaiken nukankin itseensä. 😏 Mutta muistaakseni olikin edullinen, joten testaukseen hyvin soveltuva.

   Ja kiitos samoin! Ihanaa kesää! 😘

Vastaa