Topista mekoksi

Edellisen postauksen Misurinan alla minulla oli mekko, josta en ajatellut postata. Ajatuksissani oli tehdä toinen pienempi ja tehdä postaus vasta sen jälkeen, koska tätä ensimmäistä piti tuunata melko paljon pienemmäksi. Mutta alkaa vaikuttamaan siltä, että en ehdi tälle kesälle enää toista ommella. Kiinnostusta mekkoa kohtaan on kuitenkin ollut, niin ta-daa tässäpä tämä.

Tuunasin mekon Helen’s Closetin Reynols toppi- ja mekkokaavasta, minkä mukaan topin ja mekon helmat olisivat suoria. Tässä minä käytin topin kaavasta vain yläosaa: kaavassa oli merkkiviiva, mistä toppia oli mahdollista joko lyhentää tai pidentää, niin siitä viivasta katkaisin kaavan, ompelin mekon yläosan, vuoritin sen ja kiinnitin alareunaan rypytetyn helmaosan.

Helmaosassa on kolme frillaa, mitkä ei kovin hyvin erotu kirjavan kuosin vuoksi. Kaksi ensimmäistä on noin 30 cm ja alin 40 cm korkea. Minulle, noin 160 senttiselle, näin tuli hyvän mittainen helma. Käännevaraa tosin oli niukasti, kun en halunnut yhtään mitasta verottaa, niin yhdellä sentillä piti pärjätä. 🙂 Frillojen leveydet sovelsin niitä leikatessa kankaan leveyteen sopivaksi, jotta ei tulisi hukkapaloja.

Mekkokangas on viime vuoden ostos Leni Pepunkt -nettikaupasta.

Päädyin tähän kaavaan, koska tykkäsin leveistä olkaimista ja korkealle nousevasta etukappaleesta niin takaa kuin edestä. Tykkään, että liivit olkaimineen peittyvät kesä kuumallakin. Nyt alla oleva toppi tekee vähän raskaan vaikutelman, mutta kun oli niin kolea keli, että en kyennyt ilman sitä olemaan. Mutta periaatteessa tämä toimisi siis myös liivimekon tavoin.

Kaikkinensa muutin yläosaa (toppikaavan lyhentämisen lisäksi) niin, että suoristin takasaumaa. Siinä olisi ollut kaareva linja, jotta toppiin tai mekkoon ei tulisi selkäpussia. Lisäksi kavensin sitä sivusaumoista useamman sentin ja lyhensin olkaimia noin kuusi senttiä. Näillä muutoksilla sain aikaiseksi hyvän istuvuuden, ettei mitään ylimääräisiä vilku. 😉

Mekosta on moneksi, satoi tai pastoi. ♥

2 thoughts on “Topista mekoksi

 1. Kiva mekko😊Sivuilla näytti olevan muitakin hyviä kaavoja. Oletko yhdistellyt paperitulosteet vai tilannut ne sitten kaavoina muualta? Itse en ole näitä ostanut, koska koen liian vaivalloiseksi papereiden yhdistämisen.

  1. Kiitos. 😀

   Sekä että. Blogin alkuaikoina suosin pdf-kaavoja, mutta nykyään on toisin, koska niihin menee enemmän aikaa kuin kaavan jäljentämiseen valmiilta kaava-arkilta. Olen myös tullut aika krantuksi, mistä ja mitä tilaan pdf:nä, koska niissä on eroa. Itse kokoan nykyään siis lähinnä melko yksinkertaisia kaavoja ja tietyiltä firmoilta, joiden tiedän satsanneen kokoamisen selkeyteen. Esimerkiksi tiedostossa tulee olla mahdollisuus tulostaa vain oma kaava, ettei kokoamista sotke muiden kokojen viivat.
   Tosin olen kranttu myös paperikaavojenkin suhteen eli niidenkin pitää olla selkeitä, eikä viivoja siellä sun täällä iloisessa sekamelskassa, ettei niistä saa mitään tolkkua. Siksi yksittäiset kaavat ovat mukavampia kuin esimerkiksi käsityölehtien (toki näissäkin eroja!), joissa saattaa olla viivat niin solmussa keskenään, ettei niistä saa mitään selvää.
   Mutta jäljentämisen ja kokoamisen voi nykyään myös kiertää ostamalla Ommelliselta kaavoja, mitkä voi vaan silittää kankaalle ja leikata. Niitä onkin tullut hankittua melko paljon, koska vaikuttavat myös istuvan minulle hyvin. Ne ovat kyllä hintavia, mutta nopeudessaan ja istuvuudessaan verrattomia ja kaavaan sisältyy myös nettilinkki kunkin mallin ompeluvideoon.

Vastaa