The Shift-kauluri

Aikaisemmin neulomiseen tuli tauko aina kesäksi, mutta nyt on toisin: puikot heiluu tasaiseen tahtiin kesät talvet. Neulominen ei siis enää katso paikkaa eikä aikaa, joten viimeisin puikoilta pudonnut on varsin syksyinen tai jopa talvinen asuste, kauluri.

Kauluri on Andrea Mowryn The Shift, minkä maksullinen ja englannin kielinen ohje löytyy Raverlystä täältä, klik. Sovelsin ohjetta kuitenkin melko paljon, koska ohje oli sport-vahvuiselle langalle ja minun lankani olivat ohuempia fingereitä. Siitä syystä toistin joitain kerroksia huomattavasti useammin, mitä ohjeessa sanottiin.

Lisäkerrokset olivat tarpeen, vaikka halusin alunperinkin ohjetta pienemmän huivin, mutta ilman niitä tästä olisi tullut ihan mini. Lisäysten suhteen menin ihan näppituntumalla eli ohjekuvista yritin päätellä, missä vaiheessa olen menossa ja minkä kokoinen huivista on tulossa. Että vähän veikkaamalla tälle tuli kokoa seuraavanlaisesti: suora reuna on noin 56 cm leveä ja kolmion kärki noin 43 cm korkea.

Kauluri siis aloitetaan neulomaan vasemmasta yläkulmasta silmukoita lisäten aina päättelyreunaan saakka, mikä on oikean puolen pitkä reuna.

Ohjeen mukaan kaulurista tulisi tehdä yhtenäinen tuubi ompelemalla lyhyet pystyreunat yhteen.

Minä lisäsin taakse kuitenkin nappilistan, koska en pidä pään yli vedettävistä. Sähköistävät vaan hiukset talvisin kattoa kohti.

Kauluri neulotaan mosaiikkineuleena, mitä luulin, etten ole aikaisemmin kokeillut. Olinhan minä, mutta en ollut vain tiennyt tekniikan nimeä. Muistaakseni esimerkkisi körttisukissa on tällaista kuvioneuletta, mikä on neulottu yhdellä värillä kerrallaan. Mosaiikkineuleessa lankoja ei siis vaihdella ja juoksuteta mukana, vaan jokainen kerros neulotaan yhdellä värillä ja kuviot syntyvät nostetuin silmukoin. Kaunista ja helppoa. 🙂

Kauluri on viimeistellyn ja siistin näköinen i-cord-reunusten ansiosta.

Neuloin kaulurin kolmea lankaa käyttäen: Nurjan merino singleä väreissä (vanha) sielu ja kuuran kukka sekä Hedgehog Fibresin skinny singles ( lisään viimeisimmän langan värin ja kuvan kaikista vyyhdeistä tänne myöhemmin, koska en enää muista Hedgehogin väriä ja vielä hukkasin vyötteet sekä kuvat vyyhdeistä jonnekin). Ihania uusia lankatuttavuuksia kaikkinensa, mitkä ostin alkukeväästä koronan ja #tuenkäsityötä -hengen siivittämänä.

Tykkään, että tästä tuli juuri sopivan kokoinen: menee takin alla, mutta voi talvella pitää ihan asusteena muuten vain. Lisäksi kauluri sopii hyvin muihin neulomiin yksivärisiin pantoihin ja kämmekkäisiin. Erityisesti violetit asusteet näyttivät hyvältä yhteen. Eli ihan napakymppi kokemus ja lopputulos! \o/


Nyt on meneillään #nurjalankakal Ravelryssä ja Instagramissa, mihin osallistun tällä kaulurilla. Tarkempia ohjeita löydät täältä Nurjan-sivulta, klik. Yksi kriteeri KALiin eli yhteisneulontaan osallistumisella on kuitenkin se, että monivärisessä työssä tulee olla ainakin puolet Nurja-lankaa (yhteisneulontaan voi siis osallistua myös yksi- tai kaksivärisellä työllä): minun työni painaa 124 grammaa, mistä 84 grammaa on nurjaa ( sielua 60 ja kuuran kukkaa 24) eli yli puolet täyttyy tällä erää ja vielä vyyhdeistä jää toisiinkin projekteihin. 🙂

PS. Toinen Shift-kaulurini, mikä on paksumpi ja mohair- ja merinolangoista neulottu, löytyy täältä: Mohairkauluri

4 thoughts on “The Shift-kauluri

 1. Onpas kivan näköinen kauluri! Tekniikkakin on juuri sopivan helppo mutta tulee näyttävää jälkeä. Tykkään kovasti tuosta nappilistasta tuolla takana.
  Minä en ole pitänyt kesäisin taukoa lankojen suhteen, kun olen monesti tehnyt sitten jo syksyä varten valmiiksi jotain, mutta joinakin kesinä on kyllä tullut virkattua enemmän ja nyt tänä kesänä olen siirtynyt puuvillalankoihin, kun villa hiostaa käsiä näin helteellä. Opin sen viime kesänä Yhdysvalloissa, ettei paljon villasukkia kannata yli 30 asteessa yrittää neuloa, joten ostin sieltä silloin kivaa subtrooppisiin lämpötiloihin sopivaa lankaa neulottavaksi. 😀

  1. Kiitos Teresa! Tykkään itekin, kuinka jännä pinta tuli. Tosin kaulurissa “tapahtuu” niin paljon, että jossain vaiheessa mietin purkamista, mutta 2,5 mm kaapeleilla tikuttaminen oli niin työlästä, etten raaskinut. Hyvä niin, sillä lopputulos on kuitenkin niin hyvä. 😀 Ja visio nappilistasta oli heti alusta lähtien mukana, sillä tuubina tämä jäisi varmasti vähemmälle käytölle kuin näin.

   Hyvältä kuulostavat kesäneulesuunnitelmasi varsinkin, kun vaikuttaa, että nyt kesä oikein alkaa ja lämmintä riittää. Mukavaa lauantai-iltaa! 🙂

 2. Tosi nätti! Toivotaan, että ei heti juhannuksena tarvi. 😉 En oo kyllä ite ehtiny seurailla ees säätiedotuksia. 😀

  1. Kiitos, Pipo-otus! Sulla on kyllä ollut melkoinen työputki takana somen perusteella. Onneksi taitaa olla jo ohi. Rentouttavaa keskikesän juhlaa! ♥

Vastaa